Doi din trei bărbați se confruntă până la vârsta de 60 de ani cu problema căderii părului, afecțiune cunoscută și sub numele de alopecia, care în 90% dintre cazuri apare pe fond genetic.

O soluție la care pot apela persoanele care suferă de alopecia este implantul de păr, procedură estetică tot mai populară în ultimii ani în rândul românilor, care costă între 2.500 de euro şi 5.000 de euro, în funcţie de zona implantată.

„În străinătate este o practică foarte populară, multe vedete, printre care și fotbaliști, au apelat la implantul de păr. În ultimii doi – trei ani a crescut semnificativ și în România numărul persoanelor care apelează la implantul de păr”, a declarat pentru pentru Vocea.biz Dr. Panagiotis Vogiatzis, medic dermatolog și director medical al Lookclinic.

Popularitatea intervenției se datorează faptului că riscurile acesteia sunt reduse, nu există complicații post-operatorii, nu lasă cicatrici, nu doare, iar rata de succes este garantată în proporție de 99,9%, după spusele medicului dermatolog.

 

Cum se realizează implantul de păr

 

Există două tehnici la care apelează cel mai des medicii. Prima tehnică de restaurare capilară implică recoltarea unei fâșii de scalp din zona cefei și poartă numele de Strip.

Aceasta este cea mai veche metodă de realizare a implantului de păr și se folosește din ce în ce mai rar.

„Se taie o fâșie de scalp din spate, din zona donatoare a pacientului, după care se mărunțește bucata aceea încât să ajungem la foliculul de păr, pe care ulterior îl implantam”, a explicat Dr. Panagiotis Vogiatzis.

A doua metodă, numită FUE (Folicular Unit Extraction), este mai puțin invazivă și presupune o recoltare şi implantare fir cu fir a foliculilor.

„Aceasta este cea mai avansată metodă. Se folosește și la noi în țară de 4-5 ani”, a adăugat medicul.

Intervenția este una de lungă durată, până la 6 -7 ore, dar medicii garantează că firele de păr implante vor avea un aspect natural și nu vor cădea. Extracția foliculilor se poate extinde pe o durată de 2-3 ore, în funcție de zona donatoare a pacientului. Fie care fir de păr este ulterior poziționat la o adâncime corespunzătoare în zona afectată, într-o ordine prestabilită, respectând unghiul de creștere al firului de păr pentru ca implantul să pară cât mai natural.

 

Ce trebuie să facă pacienții după această intervenție?

 

După ce se supune unei astfel de intevenții, pacientul își poate relua activitățile zilnice, dar trebuie să urmeze o serie de indicații pentru a se asigura că va obține cele mai bune rezultate. Specialiștii recomandă, spre exemplu, evitarea mâncărurilor sărate.

„În primele 4 zile, având în vedere că se administrează un cortizon preventiv, pacientul nu trebuie să mănânce sărat. După implant trebuie să se spele pe cap timp de două luni cu un șampon de copii pentru a nu afecta zona implantată. Apoi, poate folosi un șampon împotriva căderii părului pentru a-și proteja părul pe care l-a avut înainte de implant”, atrage atenția Dr. Panagiotis Vogiatzis.

 

Profilul pacientului care apelează la implantul de păr

 

În cazul implantului de păr, 90-95% dintre pacienți sunt bărbați, aceștia fiind cei mai afectați de pierderea podoabei capilare. Ei încep să se confrunte cu această problemă începând cu vârsta de 23-24 de ani, pe fond genetic sau ereditar. Condițiile de viață, stresul și alimentația se numără și ele printre factorii care pot influența apariția căderii părului.

Vârsta persoanelor care apelează la această intervenție este cuprinsă între 23 și 67 de ani. Există și cazuri în care persoanele afectate de calviție sunt mai tinere, dar specialiștii nu recomandă această intervenție adolescenților.

Căderea părului afectează diferit femeile și bărbații. În cazul bărbaților, alopecia începe din partea de sus a capului și din linia de demarcație a frunții, în timp ce părțile laterale ale capului prezintă o mai mare rezistență în ceea ce privește căderea părului.

La femei, în marea majoritatea a cazurilor, este o alopecia este una difuză, părul rărindu-se din toata zona capului, lucruru care face dificilă realizarea unui implant. Un prim pas pentru rezolvarea acestor probleme este determinarea cauzei calviției. De cele mai multe ori, este vorba despre o dereglare hormonală care trebuie tratată înainte de a lua o decizie în privința realizării unui implant de păr.

Articol preluat de pe site-ul Vocea.Biz