Ca cele mai multe semne de îmbătrânire, pierderea părului și ajungerea la chelie nu se întâmplă peste noapte. De fapt, pentru majoritatea bărbaților, a ajunge chel este un proces lung și lent, care poate dura de la câțiva ani până la câteva decenii.

Pentru a reuși să încetinim ritmul de cădere, este important să observăm semnele alopeciei și să acționăm din timp.

Mai jos, am enumerat trei semne pe care ar trebui să le cunoașteți, precum și moduri simple, dar eficiente, pe care le puteți lua ca măsuri pentru a preveni intensificarea căderii părului.

  1. Schimbare remarcabilă a liniei părului, zona frunții

Cel mai evident semn al alopeciei este o schimbare notabilă a liniei părului pe care o puteți vedea clar în fotografii.

Linia frontală a părului pe care l-a început o vedeați doar discret retrasă, acum pare să capete formă de V. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru începe în jurul templelor și de multe ori este vorba despre o subțiere a firelor de păr, mai degrabă decât pierderea totală a părului.

Dacă puteți compara două fotografii luate în decurs de 2-3 ani și vedeți că linia de păr s-a retras, este un semn evident că suferiți de alopecie.

Dacă sunteți foarte preocupat de pierderea părului, vă puteți fotografia la fiecare câteva luni în aceleași condiții de iluminare pentru a vedea dacă linia parului se retrage. În decurs de un an sau doi, ar trebui să puteți stabili dacă pierdeți părul din zona frunții și margine se adâncește către crește.

  1. Subțierea discretă a firelor de păr

Nu toți bărbații încep să își piardă părul din zona frunții. Unii bărbați se confruntă cu ceea ce se numește rărire difuză – un tip de cădere a părului care afectează fie întregul scalp, fie zone specifice, cum ar fi coroana – ceea ce duce la o rărire din zona creștetului, mai degrabă decât de la linia frunții.

La fel ca în cazul liniei frunții retrase, cel mai simplu mod de a detecta subțierea difuză este de a compara fotografiile din perioade diferite de timp. Dacă observați că părul dvs. pare mai subțire decât se întâmplă în fotografiile realizate acum câțiva ani, există șansa ca acesta să fie rezultatul cheliei de tip masculin.

  1. Pierderea excesivă a părului la duș sau periaj

Este normal să pierzi părul când faci duș sau piepteni. În medie, oamenii pierd aproximativ 100 de fire de păr pe zi, ceea ce înseamnă că cele patru până la cinci fire de păr pe care le observați în mâinile dvs. după șamponarea părului nu trebuie să vă îngrijoreze.

Cu toate acestea, dacă începeți să observați o cantitate excesivă de păr căzut pe parcursul zilei, există riscul ca acesta să fie afectat de alopecie.

Înainte de a vă panica, este important să știți că pierderea temporară a părului se poate întâmpla pentru perioade scurte de timp și nu este neapărat un motiv de alarmare. Căderea părului poate să apară din cauza mai multor factori, de la lipsa somnului, la arsuri solare, slăbit excesiv, aport redus de proteine în alimentație etc.

Acest tip de pierdere a parului este de obicei temporar, ceea ce înseamnă că veți observa un număr mai mare de fire de păr în mâinile dvs. și pe peria dvs. timp de o săptămână sau două. S-ar putea să observați, de asemenea, fire de păr pe pernă dimineața.

Ce măsuri să luați pentru a opri pierderea părului

Dacă ați observat căderea părului și doriți să o opriți, una dintre cele mai eficiente metode este blocarea DHT – hormonul care determină pierderea părului – folosind minoxidil și șampoane care să reducă secreția acestuia.

În unele cazuri, medicamente precum minoxidil pot duce chiar la regenerarea părului.

Tratament PRP – cu plasmă proprie – efectuată cu succes în cabinetul nostru din Calea Dorobanților 188-190.

De asemenea, puteți să le scrieți specialiștilor noștri atât pe pagina de Facebook Lookclinic Hair Implant cât și pe site pentru a afla mai multe despre ceea ce vă cauzează pierderea părului și cum puteți încetini căderea.