Atunci cand vine vorba despre implantul de par, foarte multa lume se intreaba daca aceasta procedura este una sigura, eficienta si cu rezultate pe termen lung. Implicit apare si intrebarea daca este sau nu nevoie de o a doua interventie pentru transplantarea parului in zonele unde pierderea parului este o problema.

Trebuie spus ca o a doua interventie chirurgicala pentru efectuarea implantului de par nu este o situatie foarte des intalnita. Insa exista cazuri in care o a doua astfel de interventie este necesara.

In anumite situatii este vorba practic despre o completare a procedurii de implant de par pentru acelasi pacient. Cu alte cuvinte, datorita faptului ca exista o suprafata mare care trebuie acoperita din nou cu par prin transplantare, munca medicului este foarte migaloasa si cu un volum mare, astfel incat nu se poate finaliza aceasta procedura intr-o singura sedinta.

De cealalta parte, situatiile in care un al doilea implant de par pentru a corecta o prima interventie de acest gen sunt rare sau chiar foarte rare. Mai ales atunci cand vorbim despre clinicile care dispun de o echipa de medici foarte bine pregatiti, cu o vasta experienta si cu multe implanturi de par efectuate. Este important de punctat faptul ca un al doilea implant de par este o procedura mai delicata datorita anumitor aspecte.

Pentru a putea discuta despre o a doua interventie in cadrul implantului de par trebuie tinut cont de o serie de repere medicale, similar ca si in cazul primei interventii de acest gen. Sanatatea generala a pacientului, analizele inaintea interventiei si calitatea firelor de par sunt aspecte esentiale inclusiv in cazul celei de-a doua posibile interventii pentru implantul de par. La aceste aspecte privind starea de sanatate si starea firelor de par se adauga un alt aspect, si anume cand a fost efectuat primul implant de par.

Conform specialistilor medicali in domeniu se recomanda sa treaca de la minim 12 luni si pana la 3 ani de la primul implant de par inainte de a se efectua o alta procedura de acest tip. Inainte de a efectua procedura respectiva este foarte importanta cercetarea cauzei pentru care se ajunge la nevoia unui al doilea implant de par.

Printre cauzele care pot duce la o astfel de situatie putem aminti efectuarea primului implant de par de medici care nu sunt neaparat specializati pe astfel de proceduri de transplant de par sau cu mai putina experienta, fapt ce a condus la un esec al primei interventii. Metoda de operatie este o a doua cauza posibila care poate duce la nevoia unei a doua interventii, la care se adauga si eventual ingrijirea deficitara postoperatorie, caz in care pacientul a dat dovada de neglijenta in a urma strict indicatiile si recomandarile medicului.

Exista si anumite cauze care duc la caderea parului si care pot persista, facturi care nu tin de procedura propriu-zisa de implant, iar aceste cauze includ inaintarea in varsta, traumele, accidentele sau nivelul mare de stres. In cele din urma trebuie punctat faptul ca o a doua interventie se decide doar in urma unei consultatii si a unei discutii cu medicul specialist in implant de par.