Aparitia cheliei este o problema intalnita in cazul unui numar foarte mare de barbati. Chiar daca unii dintre acestia nu sunt deranjati de aparitia cheliei, trebuie spus ca pentru multi dintre ei instalarea cheliei este o problema majora in privinta increderii de sine. Daca nu stii exact care sunt cauzele care duc la aparitia cheliei, in continuare vei putea afla mai multe informatii despre aceasta problema.

In cele mai multe dintre cazuri, barbatii chelesc din pricina afectiunii ereditare numita alopecie androgenica sau, altfel spus, chelie de tip masculin. In aceste situatii barbatii incep sa piarda parul din zona tamplelor si ulterior acest proces se extinde inspre alte zone ale scalpului.

Alopecia androgenica afecteaza in principal persoanele care inainteaza in varsta, dar poate avea debutul chiar in adolescenta. Barbatii care au trecut de 50 de ani se confrunta intr-un procent de peste 50% cu un anumit grad de alopecie.

Rolul genelor in caderea parului la barbati

Motivul principal care duce la caderea parului pentru majoritatea barbatilor il reprezinta ereditatea. Exista intr-adevar situatii in care pierderea parului poate surveni datorita unor efecte secundare ale medicamentelor, datorita bolilor severe sau daca se confrunta cu un eveniment de stres major. Insa aceste cazuri sunt mai putin intalnite decat acelea in care ereditatea duce la instalarea si aparitia cheliei.

Predispozitia genetica este cea care favorizeaza un raspuns excesiv la nivelul foliculilor firelor de par la hormonul androgen care poarte numele de dihidrotestosteron. Vorbim aici atat despre genele materne, cat si despre genele paterne ale barbatilor. In cazurile in care in familie barbatii s-au confruntat cu alopecie androgenica, riscul de a te confrunta cu aceeasi problema creste de 5-6 ori.

Cu alte cuvinte, daca tatal s-a confruntat cu chelie sau are inca aceasta problema, riscul ca urmasii de gen masculin sa intampine aceasta problema este foarte mare. Inclusiv tipul de calvitie se poate mosteni pe linie ereditara. Exista numeroase studii care indica modul in care anumite gene raspund la diferiti hormoni pentru a favoriza ulterior aparitia calvitiei, iar hormonul cel mai important este dihidrotestosteronul.

Pierderea parului la barbati

Debutul calvitiei este unul gradual. Caderea parului debuteaza in regiunea fronto-temporala (tamplele) si continua cu zona din varful capului. Ulterior golfurile formate de chelie din zonele tamplelor se unesc cu cele din zona vertexului. Pierderea parului se poate observa din momentul in care linia parului de la nivelul fruntii se retrage treptat. Exista diferite forme de retragere a parului specifica fiecarui barbat in parte.

Urmeaza faza in care parul se rareste treptat si in zona crestetului. Conform studiilor de specialitate, parul din aceste zone este cel mai sensibil la hormonul numit dihidrotestosteron. Din acest motiv odata cu trecerea timpului parul este tot mai subtire, tot mai scurt si in zonele laterale ale scalpului se formeaza pete de chelie. Exista diferite stadii ale calvitiei, in functie de gradul de avansare si de zonele afectate.

Din fericire alopecia androgenica poate fi tratata prin intermediul unui implant de par. Vino in clinica noastra pentru o evaluare a stadiului calvitiei si vom gasi impreuna cea mai eficienta solutie pentru recapatarea aspectului dorit la nivelul scalpului.