Încercăm să răspundem la întrebarea pe care o auzim cel mai des: dar domnule doctor, cade părul transplantat? Răspunsul scurt este NU. Dar aici vă spunem răspunsul pe larg.

Alopecia androgenetică sau chelie, în limbaj comun, constă în pierderea părului din cauza efectelor hormonale la pacienții cu predispoziție genetică.

Se constată că foliculul pilos este puternic afectat din punct de vedere hormonal, deoarece acțiunea enzimatică este responsabilă pentru transformarea testosteronului în dihidrotestosteron si produce o accelerare a ciclurilor de păr, ceea ce se traduce în căderea prematură.

 

 

Transplantul de păr este o redistribuire în timp, sistematică a foliculilor de păr și presupune introducerea de grefe mici, care conțin unități foliculare, în zonele afectate. Aceste grefe sunt obținute din zonele cefei (ariile occipitale) și / sau laterale (temporale) ale scalpului și sunt numite arii donatoare. După ce se pregătesc în detaliu, sub microscopie de înaltă rezoluție, sunt introduse în zonele afectate de alopecie.

Atunci cade, într-adevăr, părul transplantat?

Se consideră că părul transplantat este un păr definitiv, deși este, de asemenea, adevărat că, la fel ca părul netransplantat din restul capului, se pierde puțin câte puțin prin îmbătrânire. Și acele fire transplantate, cu amprenta genetică din zona cefei sunt supuse procesului de destrucție.

În acest sens, se estimează că un procent mic din părul transplantat va fi pierdut din cauza îmbătrânirii, deși dinamica căderii este mult mai mică decât părul suprafețelor anterioare, care, așa cum am menționat la început, sunt sub influență hormonală și genetică.

Am dori să încheiem prin a reaminti că pierderea părului produsă de alopecie nu are nimic de-a face cu căderea imediată, de la 2-3 săptămâni de la intervenție, care poate să apară după un transplant de păr. Vorbim aici despre căderea firelor de păr care poate apărea în primele săptămâni după transplantul de păr ca urmare a traumelor post-chirurgicale la care le supunem întregului proces (extracție, preparare și implantare). Odată ce acesta intră în faza de repaus, o nouă fază anagenică sau de creștere începe după aproximativ a treia lună de transplant de păr. De aici, părul transplantat continuă să-și dezvolte ciclurile capilare la nivel normal.