Ca și ridurile, părul grizonant este un semn vizibil al înaintării în vârstă.

1. Când începe părul să albească?

Este ceva obișnuit ca femeile care trec de 25 de ani să observe primele fire albe în zona tâmplelor. Până la 50 de ani, mai bine de jumătate din părul de pe scalp va albi.
De ce avem impresia de păr gri? Părul gri este o combinație de fire de păr pigmentate în mod normal, intercalate cu cele albe. Părul devine alb atunci când celulele de pigmentare responsabile pentru colorare (melanina) nu mai sunt produse de organism.

2. E posibilă încetinirea ritmului de albire?

Alimentația și factorii hormonali pot afecta modul în care părul își pierde din culoare. Stresul, de asemenea este un factor care accelerează albirea genetică a firelor de păr.

3. De ce unele persoane albesc mai repede decât altele?

Părul care albește repede este o trăsătură genetică, mai dezvoltată la unele persoane. Caucazienii albesc mai devreme, iar unele condiții de sănătate cum ar fi diabetul, anemia pernicioasă sau tulburările tiroidiene pot provoca albirea prematură.

4.Ce ar trebui să mâncăm pentru a ne menține părul sănătos?

Părul este keratină, deci proteinele sunt foarte importante pentru a avea părul sănătos și puternic. Alimentele precum ouăle și peștele sunt surse bune de proteine ​​de primă clasă. Proteinele constau în aminoacizi (unii esențială și alții neesențiali). Deficiențe de fier, calciu, zinc, vitamina D, B12 și B6 pot fi des întâlnite, deci este important să consumați alimente care conțin aceste vitamine sau, dacă sunteți vegetarieni, poate fi necesar să le luați în formă complementară.

5. Putem schimba stilul de viață pentru a îmbunătăți sănătatea părului?

Din moment ce părul este un astfel de barometru al sănătății noastre, orice îmbunătățire a bunăstării noastre generale va fi un bonus pentru părul nostru. O dietă bine echilibrată, bogată în proteine, carbohidrații – care conțin vitamine și minerale esențiale – este necesară, deoarece părul este recunoscut ca un țesut neesențial de către organism, așa că trebuie să ne reîncărcăm nivelul de energie cu proteine ​​și carbohidrați la fiecare 4-5 ore. Cercetările arată că energia disponibilă pentru țesuturile neesențiale, cum ar fi foliculii de păr, poate fi redusă după anumite boli și astfel ar rezulta deficiențe în organism.

6. Masajul scalpului ajută?

Deoarece organismul nostru are nevoie de exercitii fizice regulate, la fel și capul nostru. Șamponarea părului zilnic înseamnă ca ne masăm scalpul, ceea ce la rândul lui duce la un scalp sănătos, la alimentarea cu sânge și hrănirea foliculilor.