Toți bărbații își pierd părul progresiv pe măsură ce îmbătrânesc. Pentru unii, pierderea este puțin vizibilă. Pentru alții este evidentă, iar atunci când căderea părului este severă sau apare la o vârstă fragedă. Poate avea un efect traumatizant asupra psihicului.
Pierderea părului la bărbați progresează într-un pattern distinctiv și foarte reproductibil. În timp ce acest lucru pare simplu, de fapt, există trei domenii principale ale scalpului care pierd părul. Acestea sunt:

1. Pierderea părului la tâmple începe de la linia superioară și se mișcă înapoi. Se întâmplă într-o anumită măsură la toți băieții pe măsură ce trec de la adolescență la maturitate. Mai puțin de 5% din bărbații adulți păstrează linia dreaptă a părului frunții observată la băieții tineri. În general, pierderea în această zonă este ușoară. Unii bărbați dezvoltă pierdere bitemporală vizibilă și acest lucru poate precede pierderea părului în altă parte a scalpului.


2. Pierderea părului pe calotă începe ca o spirală (partea din spate a capului) și se extinde în toate direcțiile spre a produce o chelie circulară. Un al doilea și mai restrâns punct al cheliei apare la frontiera cu linia fruntii la unii bărbați.

 

3. Subțierea generală difuză a firelor de păr pe scalpul median frontal (în partea superioară a capului) este adesea întâi observată ca rărirea spre aria centrală. Acest model este cel mai proeminent la bărbații asiatici. Este, de asemenea, semnul distinctiv al caderii părului la femei – echivalentul feminin al modelului masculin care afectează peste 75% dintre femei pe măsură ce îmbătrânesc.

Un aspect fascinant al acestui lucru este modul în care pierderea părului se extinde de la foliculul la foliculul de păr fără a sări peste zone. Efectul este că recesiunea bitemporală produce un triunghi lent de cădere a căderii părului peste fiecare tâmplă, fără a salva nicunul dintre foliculii din zone. Același lucru se întâmplă și la calotă.

Atunci când alopecia androgenică începe, preferențial micșorează firele secundare, astfel încât unitățile foliculare de pe scalpul afectat produc doar un fir de păr terminal, mai degrabă decât un trunchi de fire de păr. Numai atunci când părul principal – ultima fibră rămasă din forma de cocoș dispare, apare scalpul chel. Volumul total al părului poate scădea cu 50% fără nicio zonă goală.