98% dintre bărbații care suferă de chelie au un factor ereditar.  Genetica joacă un rol fundamental. Din fericire, există și tratamente care pot încetini căderea părului.

Căderea părului a fost un subiect tabu mulți ani și chiar și astăzi, bărbații au mari rezerve în a discuta această tema. Aportul de informații despre tot felul de tratamente „naturale” miraculoase au dus în derizoriu efectele unor tratamente testate, cu efecte dovedite. Desigur, în acest context, au fost instalate miturile despre cum poate fi stopată căderea părului.

Cum să oprești căderea: mitul fals al masajelor capilare

Masajele capilare au fost pentru mult timp o mare promisiune pentru mulți. Adevărul este că nu există dovezi științifice care să susțină beneficiile acestora. De fapt, în Statele Unite acestea nu există ca o opțiune valabilă pentru tratamentul calviției ereditare, în lipsa unui studiu medical care să ateste efectele.

„Beneficiile” acestei tehnici sunt oferite sub conceptul că pierderea părului poate fi cauzată de lipsa de unei circulații sangvine active la nivelul scalpului.  Cu toate acestea, această teorie nu explică de ce, în zonele clasice donatoare – la ceafă și breteaua laterală a capului – , această problemă nu se întâmplă.

Stresul ar fi cauza tensiunii muschilor scalpului și de aceea diferite tehnici de masaj ar ajuta la relaxarea acestuia pentru a reveni la foliculul de păr un volum mai mare de circulație a sângelui și, împreună cu acesta, toate vitaminele, aminoacizii și nutrienții care trebuie să îi hrănească.

Ce spune știința?

Exact opusul: că scalpul este una dintre zonele corpului uman cel mai bine irigată din tot corpul – este suficient să se observe sângerarea semnificativă generată după un mic accident.

De ce părul cade în regiunea superioară?

În mod fundamental la bărbați, în zona coroanei, golfurile în partea superioară ar fi zonele cele mai afectate, în timp ce restul părului, lateral și regiunea gâtului sunt sănătoase și puternice, chiar și la vârstă avansată.

ADN-ul joacă un rol fundamental, deoarece are toate informațiile unei persoane; ca de exemplu, dacă a primit sau nu gena de alopecie. Genetica determină culoarea, grosimea, forma și durabilitatea părului.

Cei care moștenesc alopecia, au receptori hormonali în rădăcinile părului care ocupa regiunea superioară a capului. Acești receptori adăpostiți selectiv în acel sector anatomic sunt ceea ce determina subțierea și pierderea ulterioara a părului, spre deosebire de părul de la ceafă, care nu le are și prin urmare sunt acolo folicului mai rezistenți.

Din nefericire, în fața alopeciei genetice, niciunul dintre aceste tratamente un are efect de tratament. Pot influența ritmul de cădere, prin înlăturarea factorilor determinanți – stresul, alimentația, regimul de odihnă.