Cu siguranță, stresul poate contribui la pierderea părului. Stresul a fost asociat cu telogen effluvium, care este o etapă normală de „odihnă” a ciclului părului, adică alopecia difuză de stres.
La un moment dat, stresul poate duce chiar la pierderea completă a părului, prin trecerea folicululilor în această fază de odihnă, în timpul căreia părul se subțiază foarte mult și poate cădea.
Există, de asemenea, unele dovezi că alopecia areata și stres sunt strâns legate. Alopecia areata sau pelada(acele porțiuni goale de păr)este o condiție în care sistemul imunitar al corpului atacă propriul păr. Acesta este, de obicei, diagnosticat de patch-uri de cădere a părului de pe scalp care apar la întâmplare și pot fi tratate.

Creșterea secreției de adrenalină și, implicit, a testosteronului

Principalul motiv pentru care stresul duce la pierderea foliculilor de păr este creșterea secreției de adrenalină din organism. Acest lucru poate fi apoi transformat în colesterol, care este capabil să ridice nivelul de testosteron în corp.
Așa cum probabil știm, testosteronul este un hormon masculin (androgen), care are implicații uriașe asupra părului, determinând frecvent pierderea părului și / sau subțierea firelor de păr la persoanele care au foliculi sensibili la nivelul circulației capilare. Cu toate acestea, nivelurile prea mari pot afecta, de asemenea, ciclul de creștere a părului, în special la femei, ducând la pierderea definitivă a foliculilor.

Este important de observat că stresul nu va cauza pierderea părului imediat. Orice pierdere a părului pe care o veți experimenta se va prezenta oriunde între 6 și 12 săptămâni mai târziu, din cauza ciclului de creștere a părului.
În plus, stresul afectează sistemul nostru imunitar, făcându-ne mai sensibili la boli. Ca și dieta, sănătatea generală este strâns legată de sănătatea părului. Spre exemplu, gripa, febra ridicată și tulburările sistemice declanșează frecvent pierderea părului aproximativ două luni mai târziu. Stresul poate declanșa, de asemenea, mătreața la indivizii care sunt predispuși la aceasta – iar cercetările arată din ce în ce mai mult că inflamațiile sau mâncărimile de pe scalp se pot agrava sau pot duce la pierderea părului.

Lipsa meselor regulate și răcelile duc la pierderea părului

Transplantul de păr este singurul care poate readuce foliculii în zonele goale. Din păcate, nu există nici un remediu extern absolut pentru sensibilitatea folicululilor, așa că cele mai bune modalități de a aborda și de a îmbunătăți raportarea la stres și pierderea parului cauzată de stres sunt cele preventive.
Dieta are implicații pe scară largă asupra creșterii părului, nutriția necorespunzătoare fiind o cauză principală a căderii părului la femei. Aceasta include dezechilibrele vitaminelor, deficiența de fier, consumul inadecvat de proteine ​​și mesele care conțin prea puține calorii. Stresul afectează, de asemenea, digestia și absorbția nutrienților vitale, reducând eficacitatea lor.