Procedura de transplant de păr constă în transferul de foliculi, în special din zona cefei – considerată zona de donare – către zonele afectate de alopecie. Din nefericire, pierderea podoabei capilare vine odată cu vârsta și este inevitabilă pentru majoritatea bărbaților care ajung la maturitate. Primele efecte ale alopeciei sunt vizibile în zona de calotă, dar și în zona frunții unde linia podoabei capilare se retrage.
Procedura de transplant de păr a devenit populară pentru cei mai mulți bărbați. De exemplu, în 2013, 71% dintre pacienții care au trecut prin această procedură au fost bărbați.
Întoarcerea la rutina de îngrijire poate influența rezultatul procedurii și poate determina viteza cu care se vor observa rezultatele. Neglijarea acestei rutine poate încetini apariția rezultatelor. Mai jos, împreună cu specialiștii noștri, am trecut în revistă câteva sfaturi esențiale pentru o îngrijire corectă post-intervenție pentru a accelera procesul de creștere.

“După încheierea procedurii, este important să luăm în calcul sfaturile punctuale, aplicate nouă, ale specialistului care a făcut intervenția. Reguli generale de îngrijire putem găsi oriunde”, spune medicul dermatolog Panagiotis Vogiatzis, managerul Look Clinic.

1. Scalpul trebuie să fie uscat în primele 4 zile, pentru a încuraja vindecarea. Așadar, evitați să stați în mediu umed sau să transpirați. Recomandarea medicilor Look Clinic este ca pacientul să pulverizeze zonele cu serul fiziologic primit de la clinică, din 30 în 30 de minute.
2. Nu acoperiți scalpul cu accesorii sintetice – șepci, pălării, eșarfe atât timp cât mai există cicatrici sau roșeață. Ar putea crea iritații și inflamații.
3. Aplicați cremele tratament prescrise de dermatolog după intervenție cu strictețe. Cicatricile și roșeata nu trebuie neglijate.
4. Poziția de somn în prima noapte acasă ar trebui să fie înălțată. Puneți-vă două perne pentru a nu inhiba țesutul asupra căruia abia s-a intervenit. Mai mult, poziția de somn ridicată previne secreția de sebum și astfel, pe o zonă uscată, vindecarea este mai rapidă. Evitați frecarea scalpului de perne și presiunea pe durată extinsă în primele 3 zile post-intervenție.
5. Fiți generoși cu somnul dvs. Recuperarea este mai rapidă dacă vă odihniți, așa că recomandarea este să vă luați câteva zile de concediu după intervenție, pentru rezultate mai bune.
6. Reveniți la clinică la interval de 10 zile pentru a verifica dacă “cojițele”.
7. Cereți sfatul medicului care a făcut intervenția în privința șamponului pe care îl veți folosi. E important ca foliculii să nu fie agresați de o concentrație prea mare de sodă.
8. Spălarea scalpului. Zona de unde s-a făcut recoltarea se poate spăla în următoarea zi, iar zona implantată după 4 zile de la intervenție. Spălarea e indicat să se facă cu mâna. Luați apă în căușul palmelor și puneți-o pe scalp. Nu puneți direct jetul dușului pe pielea unde abia s-a intervenit.
9. Folosiți pungi cu gheață pentru zonele inflamate de pe cap.
10. Nu vă expuneți la soare în primele 3-4 zile, până iritația și umflătura se retrag. Dacă mergeți afară pe timp de zi, acoperiți-vă capul cu un accesoriu din fibre naturale.
11. Nu vă scărpinați în zonele cu grefe, desi tentația e mare, având în vedere că în procesul de vindecare, mâncărimile sunt frecvente. Frecarea sau scărpinarea ar putea inhiba foliculii abia implantați.
12. Nu beți alcool în primele 5 zile după intervenție.
13. Nu fumați timp de o lună post-intervenție. În procesul de creștere a noilor fire de păr, calitatea sângelui este extrem de importantă.
14. Nu mergeți la sală în prima săptămână după intervenție. Sportul de contact și echipă este nerecomandat timp de o lună.
Până la vindecarea completă și obținerea rezultatului la volumul promis, este importantă grija post-intervenție. De cele mai multe ori, definește durata de recuperare, retragere umflături și creșterea podoabei capitare abia implantate.